donderdag 3 juli 2014

De Babbersmolen Schiedam

Een blog over de Babbersmolen in Schiedam. Lang een molen die totaal verwaarloosd was maar nu inmiddels 2014 helemaal in fantastische oude Glorie hersteld. Het is de enige Schiedamse molen die vanuit de Flat van Els en mijzelf niet zichtbaar is. Met geld van de PostcodeLoterij en een spelletje op TV.Deze Babbersmolen staat langs de Poldervaart en in het tuinhuiscomplex Vijfsluizen. Els en ik komen daar veel om met Jesse te lopen, en het is vlak bij ons huis. Het ligt achter de Beukenhof, de hedendaagse Begraafplaats en Crematorium van Schiedam. Het is echt dik de moeite waard om er eens te gaan kijken want de restauratie en het opnieuw in bedrijf stellen van zo'n echte Poldermolen met een waterrad is hartstikke leerzaam.

Babbersmolen Schiedam Herstel/vernieuwing omloop


Els en ik hebben gedurende de afgelopen jaren regelmatig foto's genomen en hebben sommige daarvan ook opgestuurd naar de facebookpagina van de Babbersmolen. Daar is o.a. ook een film te zien in zowel korte als lange versie van het hele restauratieproces en de plek waar zich dat nu bevind. De molen is nog niet helemaal klaar, zo moet het later gebouwde huisje naast de molen nog verplaatst worden. De wieken kunnen op dit moment niet gedraaid worden in alle windrichtingen. Als ze dat zouden doen zouden die wieken soms in de keuken van dat huisje terechtkomen. Daar is echter nog niet genoeg geld voor binnen. Er is op de volgende link nog veel meer wetenswaardigs te zien.
Babbersmolen Schiedam met vernieuwde omgang
maar nog met afgetopd dak
Het betreft hier overigens de 8e werkende molen van Schiedam. 
Babbersmolen 3 met kap ongeveer vandaagBabbersmolen zoals het moet worden
Jesse en ik hadden in ieder geval een toffe wandeling. Nu even tijd voor een blogje en dan zometeen rusten voor het werk.

Dit was het weer voor nu. Groetjes.

Geen opmerkingen: