maandag 29 september 2014

President Sheila


Ik ben weer aan een cursus columnschrijven begonnen bij SKVR.  Als huiswerk moet ik een column schrijven over een columnist die ik òf heel goed of heel slecht vind. Columnisten die ik slecht vind, daar lees ik de hele column niet van uit, dus daar kan ik weinig over zeggen. Het is dus een column over een goede columnist geworden.

Onder een lelijke foto van een mooie vrouw vind ik vier maal per week de beste column van de Volkskrant.
 Sheila Sitalsing is een geleerde vrouw. Haar columns gaan vaak over economie of politiek. Maar dan wel op zo’n manier dat een eenvoudige boerenlul als ondergetekende het toch snapt en dat er ook nog wat te lachen valt.
Bij voorbeeld: in haar column van 26 september loopt Sheila Sitalsing vast vooruit op een parlementair onderzoek dat in de toekomst onontkoombaar gaat plaats vinden naar de betrokkenheid van Nederland in de oorlog tegen Islamitische Staat. IS wordt een kankergezwel en onkruid genoemd, en bondgenoot Saoedi-Arabië een gematigd Arabisch land. In dat ‘gematigde’ land hebben alleen al in de maand augustus 22 onthoofdingen plaatsgehad, waaronder een wegens tovenarij, en een al te kritische blogger kreeg er 10 jaar gevangenisstraf plus 1000 zweepslagen, die weliswaar in porties van 50 per week zullen worden toegediend.(Daar kun je volgens S.T. aan merken dat die Saoedi’s echt geen beesten zijn.)
Ze confronteert de lezer met het politieke en economische opportunisme om het ene kwaad wel te vuur en te zwaard  (IS) en het andere kwaad (Kim Jung-un, Assat, Boko Haram enz) niet te bestrijden.
De column begint met een hypothetisch parlementair onderzoek en eindigt met de veronderstelling dat het een dik rapport zal opleveren. Ze hoopt dat in het verslag aandacht zal worden besteedt aan het gebruik van woorden. Woorden om IS aan te duiden: ‘onkruid’, ‘kankergezel’ en woorden om de bondgenoten aan te duiden: ‘gematigde Arabische landen’. Woorden om de geesten van de bevolking rijp te maken voor de oorlog. Ze schrijft op een luchtige, geestige manier maar schuwt grote kwesties niet; haar onderwerpen zijn ernstig, haar toon is laconiek, zonder cynisch te worden.
In een eerdere column geeft ze aan hoe volgens haar IS bestreden moet worden: ‘Er is een manier om heel IS snel en pijnloos uit te schakelen. Stuur Ivo Opstelten erheen, laat hem een halve dag tegen de jihadisten aanpraten. Ze zullen hun kromzwaarden in het woestijnzand werpen en huilend hun baarden afscheren.’
Sheila Sitalsing for president!

Laaglander


Geen opmerkingen: