zondag 29 september 2013

Dierenrechten

Tijdens de running therapie had ik een discussie met een deelnemer over bontkwekerijen. Die worden in Nederland verboden. Hij was het daar mee eens. Ik niet. Het dierenwelzijn van pelsdieren is in Nederland heel streng gereglementeerd. Pelsdieren hebben hier een beter leven dan kippen of varkens. Het verbod is ingesteld omdat bont een puur luxe product is en bij voorbeeld  kip- en varkensproducten niet. Ik persoonlijk geloof dat het een dier niet uitmaakt of hij voor zijn vel of zijn vlees gehouden en vermoord wordt. Hij heeft het allebei liever niet.
Ik vind een onverdacht en nimmer bediscussieerd product als melk veel dubieuzer.
De melkkoe lijdt een leven van leed en verdriet. Ze moet elk jaar kalven, anders produceert ze geen melk. Ze wordt zwanger gemaakt met kunstmatige inseminatie, feitelijk een vorm van verkrachting. Een real life stier ziet ze nooit. Daar kan ze alleen van dromen. Zodra haar kalf geboren is wordt het bij haar weggehaald. Dat kalf wordt zonder moeder opgekweekt met sojamelk. De melk die voor het kalf was pakken wij. Als het kalf een stier is wordt hij na korte tijd geslacht, als het een koetje is mag ze blijven leven, om net zo’n treurig leven te krijgen als haar moeder. Dan zijn vleesrunderen beter af, al leven ze korter.
Je zou haast op de partij voor de dieren gaan stemmen maar dat doe ik maar niet. Die zijn voor dierenrechten. Als het aan de koe lag  zou het met melk en die heerlijke  kaas snel afgelopen zijn.
En onze poes Grover zou worden opgepakt wegens seriemoorden op muizen, die dan natuurlijk ook dierenrechten hebben. En dat heb ik toch liever niet. De schepping hangt van uitbuiting en misbruik aan elkaar. Dat hebben we tot zekere hoogte te accepteren.


Laaglander.

1 opmerking:

Peter zei

Ja, maar die boeren hebben helaas ook een bepaalde druk om te leveren. Je moet massa produceren anders hebben ze zelf ook geen geld. Zolang er een grote vraag naar is zullen ze op deze manier blijven produceren (voor een lage prijs uiteraard anders kopen mensen het niet) zullen ze een melkfabriek moeten blijven. Het ligt (helaas) niet alleen aan de boeren.