woensdag 28 mei 2014

Corto Maltese; Strip 3


Weer een heel andere strip reeks. Deze is geschreven en getekend door Hugo Pratt. De strip speelt zich af in Ethiopië, Argentinië en Stille Oceaan. Hij heeft zijn jeugd in ieder geval in de eerste 2 landen doorgebracht. De geschiedenis die hij beschrijft klopt. Alleen is dit de geschiedenis van mensen uit de schimmige onderwereld en soms de schimmige bovenwereld. Er wordt gepraat, gehandeld, gefilosofeerd. Ik las eens dat Corto Maltese (wat “zeer hoffelijk” betekent). Hij is een man die overal komt en toch nergens echt in betrokken wordt.  De tekenstijl vind ik prachtig. Dik omlijnt en zeer elementair en toch weer niet. De gesprekken zijn om na te lezen want ze bevatten allerlei dubbele bodems. Dit gesprek komt uit het boek: Tango. Hierin wordt o.a. de geschiedenis van de tango verteld.
Corto: Integendeel, wie ben ik om te oordelen? Maar ik heb een ingeboren hekel aan de critici, de dikdoeners….en bovenal aan de verlossers.
Basco: Waarom niet. Misschien heb je wel gelijk. Soms, vallen de prostitutie, de zwendelarijen en de delinquentie in het niet bij het gekonkel van de politici.
Kortom, dit is een reeks die strips een heel andere dimensie geeft.  Geen opmerkingen: