zondag 4 november 2012

Mijn Nieuwe Braafheid

van Bas Dekker-Kunsten en Meer

Afgelopen februari had ik een onderzoek van ERGO.
 ERGO is een langlopend bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC onder 15.000 mensen van 45 jaar en ouder in de Rotterdamse wijk Ommoord. We onderzoeken gezondheidsproblemen die op oudere leeftijd veel voorkomen. Dankzij dit uitvoerige onderzoek komen we steeds meer te weten over het ontstaan en verloop van ziekte bij ouderen. Op deze manier kan ERGO een bijdrage leveren aan een samenleving waarin we gezond ouder kunnen worden.” (De tweede alinea heb ik gecopy-paste van de website.)
Dit keer bleek uit het onderzoek dat ik, naast een goed geheugen, sterke botten en beginnende staar, een beginnende levercirrose had. Levercirrose is een kwaal die je kan krijgen door leverontsteking maar meestal door teveel alcohol drinken.
Ik werd doorverwezen naar een leverspecialist. Leverontsteking werd uitgesloten, bleef over: te grote alcoholconsumptie. 
Daar sta je dan als verslavingsdeskundoloog.
Vroeger, ja, als jong volwassene dronk ik als een spons, met mijn maten. Na het trainen wilde er wel een stuk of wat pilsjes ingaan en als het dan erg gezellig werd, later op de avond, ook nog wel een whisky’tje of wat, maar nu, als brave huisvader viel het wel mee, toch?
Na streng zelfonderzoek moest ik toegeven dat er wel wat af kon. Het was geen uitzondering als ik op een gemiddelde dag, na het sporten twee biertjes dronk, bij het eten drie glaasjes wijn en in de loop van de avond de rest van de fles. Dat zijn bijna tien porties alcohol. Op geen moment was ik merkbaar onder invloed en het stoorde mijn andere bezigheden, mijn slaappatroon of mijn conditie niet. Steeds meer drinken is erin geslopen. Toen de kinderen nog klein waren moest ik er ’s nachts weleens uit voor een flesje of een luier. Toen dronk ik nauwelijks door de week. Nu kan het, dus deed ik het. Zo simpel is het voor een gulzigaard.
De behandeling was even voor de hand liggend als eenvoudig: stoppen met alcohol.
Dat heb ik toen maar gedaan. Wat moet je anders? Het viel mee en het viel tegen. De alcohol miste ik haast niet. Wat dat betreft heeft het mijn begrip voor alcoholverslaafden niet doen toenemen. ( De specialist raadde mij dringend aan hulp te zoeken voor mijn “verslaving”, bij een consultatiebureau voor alcohol en drugs, maar dat was mijn eer te na. Alsof je een sterrenkok naar de Mac stuurt.) Ik ben zonder alcohol, op feestjes, niet saai of geremd: ik heb haast nog meer pret en praatjes dan voorheen.  Alleen had ik gehoopt dat ik fitter en slanker zou worden,  dat is niet gebeurd, helaas.
Afgelopen week heeft de dokter mijn lever onderzocht, alle uitslagen zijn goed. Ik mag weer drinken, met mate, niet speciaal met mijn maten.
Ik heb whisky geprobeerd maar dat viel niet lekker, een biertje ging wel maar ik ben intussen gewent aan malt. (Al mag je dat niet lusten van Youp.) En goed wijntje, dat vind ik lekker. Ik lijk wel een wijf. Zo word je tot braafheid gedwongen.
Laaglander  

Geen opmerkingen: