vrijdag 30 januari 2015

Gated neighbourhood


 Wie een baksteen steelt is een dief, wie een woningbouwcorporatie leegrooft is een miljonair.
    In haar hoedanigheid van bestuursvoorzitter van het Slootervaarziekenhuis kocht Asel Erbudak twee paramedische bedrijven die ze door het Slootervaartziekenhuis liet  betalen. Aan een vastgoedproject in Turkije verloor ze een miljoen euro. Dit loste ze op door het Slootervaart twee maal een half miljoen over te laten maken voor ‘apparatuur afdeling radiologie’. Toen smeerde ze hem naar Turkije. De manager van Leonard Cohen, Kelley Lynch, plunderde 9,5 miljoen dollar uit diens spaarrekening en nam de wijk naar de Bahama’s. Directeur Möllenkamp van woningbouwcorporatie Rochdale reed in een Maserati, (jongensdroom)  kende zichzelf een veel te hoog pensioen toe, kocht voor een vriendenprijsje  van zijn eigen corporatie een appartement en vervalste handtekeningen. Wethouder Van Rey uit Roermond liet zich structureel omkopen en waste 175000 euro wit.
     In de categorie helemaal legaal, dubbel zo brutaal (Jacobse en Van Es):
Erik Staal van woningbouwcorporatie Vestia vermorste twee miljard euro en werd hiervoor beloond met een ontslagvergoeding van 3,5 miljoen euro. Rijkman Groenink (goeie naam) Met pek en veren, wegens fraude Amerika uitgejaagd, kreeg 30 miljoen(!) euro mee nadat hij ABN-AMRO aan de rand van de afgrond had gebracht. Cor Boonstra werd in hoger beroep vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs van handel met voorkennis Endemol. En de lijst is lang niet compleet.
    Snakes in suits, of corporate psychopaths heten dit soort mensen . Mensen met een antisociale persoonlijkheid, die daarnaast intelligent en sociaal vaardig zijn, sociaal vaardig in de zin dat ze goed mensen kunnen manipuleren. Geen middel laten zij onbeproefd om in een machtige positie te komen, en vervolgens die macht geheel en uitsluitend ten eigen bate aan te wenden.
     Hoewel deze mensen zonder meer asociaal kunnen worden genoemd, zal je ze niet in een asodorp aantreffen, althans, niet als bewoner. De bewoners van tuigdorpen komen uit de stenendiefklasse.
     Is het geen goed idee om de pluk-ze-wet iets uit te breiden en  die witteboorden- en mantelpakcriminelen, al dan niet na hun gerechte straf, alles af te pakken en hen ook in zo’n uit containers opgebouwde gated neighbourhood te plaatsen? Het zou mijn rechtvaardigheidsgevoel goed doen. Het blijft natuurlijk dagdromen want zulke dingen doen ze alleen in Rusland en dan nog uiterst opportunistisch.
    In Nederland worden traditioneel alleen de klokkenluiders aan de bedelstaf gebracht.


Laaglander

Geen opmerkingen: