maandag 10 november 2014

Rotterdam loopt


Rotterdam loopt

In Rotterdam is het uitstekend joggen. Je kan er heerlijk langs de Maas of de Rotte draven. Hele stukken zonder kruising. En als je wilt oversteken stoppen alle auto’s, oversteekplaats of niet; Rotterdammers houden van hardlopers. Je kan de Maastunnel door en de Van Brienenoordbrug over. Lekker klimmen en dalen. Een grootsteedse ervaring.
Als de hond mee moet en los wil lopen, is de keus beperkt. Gelukkig zijn er genoeg parken en bossen in en rond Rotterdam. Elk gebied heeft zijn eigen voor- en nadelen. Mijn favorieten:
Op de derde plaats: De Broekpolder in Vlaardingen, een groot en woest gebied, aangelegd op zes meter dik giftig slik uit de Rotterdamse haven. Aan dat gif dankt het zijn bestaan want daardoor is het terrein nergens anders geschikt voor dan  recreatiebos. Je kan kiezen uit vlakke, verharde paden maar er zijn ook avontuurlijke jungleroutes en een onlangs aangelegd mountainbikeparkoers, kriskras door het bos. Doordeweeks zijn er weinig fietsers, dan kan je er prima hollen. Een nadeel is dat je af en toe een vlaag, over de Maas geblazen Pernisser petrochemielucht opsnuift en dat Fits de hond Schotse Hooglandenkalfjes opjaagt.
Op de tweede plaats: Het hoge Bergse bos. Een recreatiegebied dat in de jaren tachtig is aangelegd op een met puin afgedekte en opgehoogde vuilnisbelt. Het is met fiets- en voetpaden verbonden met het lage Bergse bos en het merenbos in Bleiswijk. Er is een skipiste, een mountainbikeparkoers, een buitensportcentrum en een golfbaan. De golfclub, opgericht in 1989 heet ‘De Hooge Rotterdamsche’, alsof hij al eeuwen bestaat. De nieuwe rijken spelen er als derde wereldkinderen  op een oude vuilnisbelt. Hardlopen kan er prima, vooral heuveltraining. Daarvoor hoef je dus niet naar de duinen. Een nadeel is de aanwezigheid van mountainbikers. Doordeweeks zijn er vaak scholen bezig met sporten. Het is er overdag en in het weekend nooit stil. Een voordeel is dat het ’s avonds verlicht is door de kassen in de omgeving. Een spookachtig licht dat via de laaghangende wolken weerkaatst.
Op nummer een: Het Kralingse bos. In de crisisjaren van de vorige eeuw vrijwillig aangelegd door werklozen die, net als nu, anders geen uitkering kregen.
Onder andere bekend van het jaarlijkse concours hippique en het legendarische popfestival in de goeie ouwe tijd, toen ik nog jong en mooi was en alles nog stond te gebeuren. Grote bomen en ruime paden. In het weekend is het er gezellig druk. De sfeer van een grand café. En overal de geruststellende skyline van Rotterdam.

Laaglander
Geen opmerkingen: