woensdag 18 februari 2015

Collateral damage


De amnestieregeling die getroffen is voor daders van allerlei oorlogshandelingen in de oorlog tussen Oekraïne en de opstandelingen, mag niet gelden voor de daders van het neerhalen van de MH17, hebben onze politici vroom bereikt, denken ze. Ze willen echter niet terug naar de onderhandelingstafel om het expliciet te laten vastleggen want het lijkt hun vanzelfsprekend dat die regeling niet voor die daders geldt. Ik denk eerder dat Poetin c.s. niet eens meer weten waar het over gaat. Passagiersvliegtuig MH17, waar hebben ze het over?
De MH17 is waarschijnlijk neergeschoten door een soldaat die dacht dat het een vijandelijk oorlogsvliegtuig was, want kort na de ramp verscheen er op social media een triomfantelijk bericht dat er een vliegtuig van de Oekraïense luchtmacht was neergehaald. Ik meen zelfs een filmpje op de tv te hebben gezien met een verklaring van die soldaat. Later verdween dat bericht nadat bekend was geworden dat een verkeersvliegtuig was neergeschoten.
Vijandelijke vliegtuigen neerschieten is de core business van soldaten. We kunnen zoeken naar de schutter maar wat voor straf zou horen bij een vergissing? Hoe kon hij weten dat het een verkeersvliegtuig was? Eerder een ongeluk dan een oorlogsmisdaad. Collateral damage. Er vallen helaas heel veel burgerslachtoffers in Oekraïne.
Door over oorlogsgebied heen te vliegen heeft Malaysia Airlines een risico genomen dat andere luchtvaartmaatschappijen op dat moment al niet meer namen. Malaysia Airlines lijkt mij schuldiger dan de persoon die schoot.
Door drone-aanvallen zijn in de loop van de tijd honderden burgerslachtoffers gevallen, vooral in Pakistan en Jemen. Deze ingecalculeerde collateral damage is laakbaarder dan de vergissing in Oekraïne, maar je hoort er weinig over.
Het hemd is nader dan de rok. Iedereen kent wel iemand die iemand kent van de 196 Nederlandse slachtoffers.
Oekraïners, Pakistanen en Jemenieten mogen verder van ons af staan, hun verdriet is even groot.

Laaglander


Geen opmerkingen: