donderdag 14 april 2016

Winner takes all


Als je wint, heb je vrienden, rijen dik, echte vrienden, zong Herman Brood. Dus winnen moet.
     Bedrog in de sport is zo vaak in het nieuws dat het geen nieuws meer is. De obligate verontwaardiging van Sven Kramer over het Meldoniumgebruik van Pavel Koelizjnikov is lachwekkend, als je bedenkt dat Sven net hersteld is van een pyridoxinevergiftiging. Het enige verschil is dat Meldonium waarschijnlijk effectiever is dan Pyridoxine en niet zo giftig. Nu blijkt dat vrijwel alle Russische sporters, inclusief Maria Sjarapova - die nota bene in Los Angeles woont -  het Russische middel Meldonium gebruiken of hebben gebruikt. Het is pas sinds januari verboden, het was nog niet overal doorgedrongen, denk ik. 
    Onze nationale trots van de olympische spelen 1984, Ria Stalman, vond het nodig om tweeëndertig jaar na dato te vertellen dat ze doping had gebruikt, omdat de anderen het ook deden, omdat het kon. Elke journalist die toentertijd suggereerde dat ze aan de verboden middelen zat, dreigde ze met een proces.  
    Bij de prestaties van Dafne Schippers denk ik vooral: wat zou ze gebruiken. Ja ik word er cynisch van. Alleen naïeve mensen vertrouwen toppers nog, Realistische mensen zijn allang gedesillusioneerd door de afstompende overdaad aan dopingschandalen.
    Waar we nog wel waardering voor kunnen opbrengen zijn oprechte amateurs, zoals marathonlopers. Die brengen met hun zeventienduizenden een veelvoud van dat aantal op de been. Om te kijken en hen aan te moedigen. Maar helaas...                                   
Wat bezielt iemand om flink in de buidel te tasten teneinde de marathon te lopen. En vervolgens zichzelf te kort te doen - want minder waar voor je geld - door slechts het halve parcours te lopen. Toch die medaille ophalen. (In 2014 gebeurde dat 129 keer vlgs het AD) Opscheppen en weddenschappen zullen hier aan ten grondslag liggen. Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest, zei de onlangs overleden denker JC al. Sinds wielrenster Femke Van de Driesche in het nieuws was met een verstopt motortje in haar frame, zijn de elektrische racefietsen niet aan te slèpen. Ook de amateur wil sneller lijken dan hij is. Als ik nu van de weg  gereden wordt door een groepje krasse knarren, denk ik: zou hun hometrainer ook een motortje hebben?
   Dat krijg je ervan, als je mòet winnen. Je wordt bedankt, Herman.


Laaglander

Geen opmerkingen: