zondag 26 januari 2014

Chefs Obese


Van de tien dokters in de kliniek waar ik werk hebben er zes een zichtbaar overgewicht. (Toevallig alle zes mannen maar gevulde dokteressen bestaan ook.) Lekker voorbeeld voor de patiënten, die vaak moeite hebben om een beetje normaal op gewicht te blijven, als gevolg van bijwerking van veel medicijnen. Een jaar of tien geleden was een dikke dokter een uitzondering maar we gaan, zoals met veel zaken  Amerika achterna; daar heb je al langer dikke intellectuelen, terwijl dat ook daar vroeger weinig voor kwam.
    De dikke mens is onstuitbaar in opkomst.
Na de lagere school heb ik twee jaar op de horecavakschool gezeten om kok te worden. Ik ben outgedropt omdat ik het daar ontzettend slecht naar mijn zin had. De animositeit die bij sommige horecabedrijven  bestaat tussen kelners en koks, werd daar mee-onderwezen en de kwaliteit van de gebakjes en de gerechten was belangrijker dan de leerlingen. Breek me de bek niet open, het is een aparte column waard.
    Op tv word je doodgegooid met kook-en bakprogramma's, steevast gepresenteerd en gedemonstreerd door adipeuze koks, tegenwoordig om raadselachtige redenen chefs genoemd, en even bolle bakkers. Dat roept bij mij herbelevingen op dus misschien ben ik bevooroordeeld. Maarrrr
   Het is tegenwoordig bij wet verboden om te roken op tv. Laatst heeft de VPRO een boete gekregen omdat Hans Teeuwen rookte, maar je dik & ziek vreten onder leiding van een vette kok is prima.
   Diezelfde zenders presteren het om je vervolgens te trakteren op gruwelijke afvalprogrammas waarin  kandidaten die te goed naar de bak-en-braadprogramma's hebben gekeken liefst met twee kilo per week te laten afvallen om uiteindelijk op de helft van hun gewicht - meestal nog steeds een overgewicht - te laten uitkomen, onder leiding, zeg maar lijding, van Radmilo Soda, een genadeloze drill sergeant, waar ze bij de commandos nog voor terug zouden schrikken. Zo houden ze zichzelf en ons bezig en zorgen ze tegelijk voor nieuwe kandidaten. Een win-winscenario: ontroerende televisie, zeg maar emoporno, gepresenteerd door Wendy van Dijk, die er zelfs niet voor terugschrikt om regelmatig te huggen (jakkie!) met de deelnemers.
    Een goed idee zou zijn -  ik bied het programmaformat  gratis aan - om Herman den Blijker, Robert Kranenborg en Julius Jaspers, om de ergste maar even te noemen, kandidaat te laten zijn in het nieuwe afvalprogramma, liefst met een nog sadistischere trainer dan Radmilo : Chefs Obese .
   Dat zal ze leren en het levert vast mooie, ontroerende televisie op.


Laaglander

Geen opmerkingen: