vrijdag 13 februari 2015

Polderterrorist


Een held is iemand die ongestraft onvoorzichtig is geweest. (W.F.Hermans). Dat is niet helemaal waar, iemand die gestraft wordt na zijn onvoorzichtigheid is evengoed een held.
We waren hem al haast vergeten. Onze eigen polderterrorist, de Pijnackerraar Tarik Zahzah.
Er zijn voldoende argumenten om hem nog gevangen te houden, vindt justitie. Verboden wapenbezit, bedreiging en gijzeling. Kortom, een topcrimineel.
Verboden wapens, dan denk je toch minstens aan een kalasjnikov, niet aan een klappertjespistool, bedreiging, dan denk je aan een grote gespierde man in een camouflagehemd met een indrukwekkend wapen die de arme gijzelaar in zijn oor brult:' Down motherfucker! Down!' Of, zoals de gijzelnemer in Parijs, Amedy Coulibaly, die eerst vier willekeurige mensen doodschiet om zijn woorden kracht bij te zetten en dan pas gaat dreigen. Ja, dan heb je het ergens over.
Zo niet Tarik. Gekleed als ideale schoonzoon. Rustig. Scheldt niet, brult niet. Dreigt alleen formeel, schriftelijk en  houdt zijn 'wapen' achter zijn rug. Uit wat hij zegt en heeft geschreven kan een kind opmaken dat hij geestelijk niet in orde is. Evengoed logisch dat er een aanhoudingseenheid hem komt aanhouden. Met geesteszieken weet je het nooit. Denk aan Bart van Urk. Maar toch. Voor mij is het enige slachtoffer Tarik. Hij is de enige in dit verhaal die écht in gevaar is geweest. Hij is écht bedreigt met échte vuurwapens door échte grote kerels die écht tegen hem schreeuwde. Nog net geen: 'down, motherfucker', maar wat scheelt het. Ik weet niet waarom hij nog vast zit. Het lijkt mij in ieders belang dat hij zo snel mogelijk behandeld wordt aan zijn psychose en wie weet aan de posttraumatische stressstoornis, die hij aan zijn aanhouding overgehouden heeft.


Laaglander

Geen opmerkingen: