dinsdag 5 februari 2013

Nieuwe zakelijkheid in de psychiatrie



Toen ik als leerling verpleegkundige mijn carrière aanving, in 1974, viel dat juist samen met de bloei van de antipsychiatrie. Een beweging onder kritische psychiaters die meer persoonlijke betrokkenheid naar de patiënten  wilden  en die bijvoorbeeld dachten dat de ziekte schizofrenie een gevolg van opvoeding kon zijn.
In de psychiatrie gaan werken was behoorlijk cool, toentertijd. 
Hoewel  er  een behoudende tegenstoom was had de antipsychiatrie wel degelijk een flinke invloed op bijvoorbeeld de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige.  Je had één keer per maand een week achterelkaar  les. Zo was er elke lesweek een hele dag gereserveerd voor vormende activiteiten. Eigenlijk gewoon groepstherapie. Het kon er dan hevig aan toe gaan, dat was niet vrijblijvend, dat kon echt over jezelf gaan. Aan het eind van de opleiding was er een werkweek van jewelste.  In die tijd werden er ook therapeutische gemeenschappen geopend voor heroïne junkies: de Emilyhoeve in Den Haag en een soortgelijke t.g. bij de Bouman in Rotterdam.  Het K. Herman Boumanhuis, de grootste verslavingsinstelling  van Nederland. In zo´n t.g was het mogelijk dat een cliënt ´opklom´ van zorgvrager naar zorgverlener.  De zogenaamde ervaringsdeskundige. Keith Bakker is daar een voorbeeld van. Hij is ook een sprekend voorbeeld van hoe gruwelijk het mis kan gaan met ervaringsdeskundigen. Hoewel, ‘gewone’ hulpverleners deugen ook niet altijd , maar dit terzijde. De grens tussen hulpvrager en hulpverlener was toen heel vaag. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig werd de leiding van de drugafdeling van de Bouman geheel gedomineerd door sanyassins, volgelingen van de Indiase goeroe Bhagwan. De therapieën die gegeven werden waren allemaal door Bhagwan bedacht.  (Overigens zijn nu nog heel wat psychotherapeuten en pastores schatplichtig aan Bhagwan.)  De meeste cliënten werden gedurende hun behandeling bekeerd tot sanyassin. Baghwan begon op het laatst politiek incorrecte onzin uit te slaan, waarschijnlijk expres, en werd daardoor gemarginaliseerd en gedemoniseerd.
Zo’n grote invloed zou nu compleet ondenkbaar zijn.
De antipsychiatrie is intussen geheel verdwenen, op een modieuze oprisping van Bram Bakker na. De nieuwe zakelijkheid heeft zijn intrede gedaan. Psychiatrie is weer een strikt medisch specialisme geworden met diagnoses en medicatie, zo veel mogelijk losgezongen van zingeving, goeroes en malligheid en dat is misschien maar het beste ook, maar soms verlang ik nog wel eens naar die oude chaos terug.
Als onze manager bijvoorbeeld controleert of alle verstrekte medicijnen wel zijn afgetekend en iedereen die ook maar de geringste administratieve vergissing heeft begaan trakteert op een  officiële waarschuwing.  (Let wel, drie officiële waarschuwingen= DE  ZAK.) De nieuwe zakelijkheid heeft zijn nadelen.
Laaglander

Geen opmerkingen: