woensdag 13 februari 2013

Een regelrechte must voor werkers in de psychiatrie



Momenteel ben ik in het boek PAAZ bezig. Het boek gaat over een paaz, dat betekend psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis. Ikzelf heb zo’n zes jaar op een paaz gewerkt dus het onderwerp is mij bekend. Het boek is geschreven door Myrthe van der Meer.  Zij is een negenentwintig jarige redacteur. Het heet een roman te zijn  maar het lijkt meer een minutieus verslag. Weinig geromaniseerd  denk ik; het boek is duidelijk autobiografisch. De hoofdpersoon krijgt een denderende burn out. Ze blijkt ook depressief te zijn maar omdat ze dat eigenlijk altijd al was, ervoer  ze dat niet als bijzonder, als iets abnormaals. Ze beschrijft hoe ze daar binnenkomt. Hoe ze moet wennen aan mede cliënten en personeel, regels gang van zaken enz. Ze  ervaart hoe het is om deel uit te maken van een continue veranderende groep. Ze beschrijft intensieve contacten met mede cliënten, hoe ze met elkaar meeleven en hoe ze steeds meer van zichzelf en haar problemen begint te begrijpen.
 Het is echt een geweldig boek. Het is niet speciaal kritisch, hoewel er wel kritiek in staat. Het is echt èn  goed  van binnenuit geschreven. Hoe het voor een patiënt is om opgenomen te zijn. De stress te ervaren van zelf een groot probleem te hebben, samen te moeten leven met een aantal mensen die je niet zelf hebt uitgezocht en die niet al te makkelijk in de omgang zijn en je te moeten schikken naar huisregels en programma’s die niet altijd even logisch zijn.
Er zit een vrij lang middenstuk in maar je kan toch niet zeggen dat er iets uit moet of dat het niet boeiend is.
Ik heb het nog niet uit maar ik weet nu al: dit boek is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in psychiatrie.
Voor mensen die in de psychiatrie werken of willen gaan werken is het een regelrechte must.

Laaglander

Geen opmerkingen: