zondag 19 mei 2013

Muziek voor volwassenen.Altijd als ik Johan Derksen op de televisie zag ergerde ik mij aan hem. Die haartjes, die snor, die sigaar dat parmantige, gelijkhebberige. En waar gààt het over. Over voetbal. Lekker belangrijk. Voetbal is, eventueel, om te doen. Niet om over te leuteren tot in het oneindige. Snel doorzappen dus.
Maar ik heb mijn mening over Johan Derksen  moeten wijzigen. Ik ben nu een groot fan van hem.
Dat komt door het onvolprezen muziekprogramma ‘Muziek voor volwassenen’, dat hij elke zaterdag van 09:00 uur tot 12:00 uur op Radio Rijnmond presenteert en samenstelt. Dat is een geweldig muziekprogramma voor een oudere jongere zoals ik, met enerzijds een afkeer van klassieke muziek, maar evenzeer een afkeer van de nieuwe populaire muziekstromingen zoals dance, rap en wat dies meer zij, om maar te zwijgen over de plaag die sky-radio heet, weliswaar popmuziek voor mijn leeftijdscategorie maar zo veilig en braaf dat ik er beroerd van wordt. Muziek die nergens mag schuren en alleen maar mag behagen. Daar krijg ik jeuk van op moeilijk bereikbare plaatsen.
Nee, dan Muziek voor volwassenen. Daar luister ik graag naar via mijn pm3 speler, als ik zaterdags ga joggen of op mijn werk, als ik op zaterdag de pineut ben.
Pop, rock, soul, country, blues van alles. Oude opnames maar ook nieuwe, onbekende artiesten, vaak van eigen bodem, maar net zo lief uit Scandinavië, Duitsland en natuurlijk Amerika. Johan doorspekt zijn programma met anekdotes over hoe hij aan die muziek is gekomen. In gespecialiseerde winkeltjes of door de artiest zelf verkocht bij concerten. Het plezier en enthousiasme druipt er vanaf.
Naast beroepsvoetballer en sportjournalist is hij ook manager van Cuby & the Blizzards geweest, vandaar zijn affiniteit met muziek en artiesten.
Hij maakt van zijn podium gebruik om te fulmineren tegen andere muziekprogramma’s, die volgens hem niet onafhankelijk zijn maar lijstjes van de platenmaatschappijen opkrijgen met wat zij moeten draaien.
Ook nodigt hij zijn luisteraars nadrukkelijk uit om per email te reageren op zijn programma. Dat heb ik een keer gedaan met het verzoek om eens iets van Willy Deville te draaien en verdomd, hij regeerde meteen. Op sympathieke toon, ook nog. Hij had Willy, zoals hij hem aanduidde, nog kort voor diens dood gesproken en hij was ook een verklaard liefhebber van zijn muziek. Hij zou hem zeker eens draaien. En inderdaad, na een tijdje heeft hij heel programma aan Willy Deville gewijd.
Zo irritant als hij is op televisie, zo gezellig is hij op de radio.
Muziek voor volwassenen, radio Rijnmond. Luisteren op zaterdagmorgen!

Laaglander.Geen opmerkingen: