zaterdag 1 december 2012

De fanclub

Lang Leve Onze helden!
Wat hebben Jim Savile, Diederik Stapel en Lance Armstrong met elkaar gemeen? Ze hadden fans.
Die arme fans zitten nu zonder idool.
Onder de haaien zwemmen loodsmannetjes, kleine visjes die mee-eten van de prooi. Mensen die idolaat van hen waren, hen steunde en volgden totdat, ja totdat ze over de het randje kukelde. Toen volgden niemand meer. Want hun helden gingen te ver.’ Je kan sommige mensen altijd voor de gek houden. Je kan alle mensen soms voor de gek houden maar je kan niet alle mensen altijd voor de gek houden.’ (Abraham Lincoln.)
Zij probeerden het : iedereen voor de gek houden. Maar nu hangen ze. Nu ja, Jim Savile ligt, maar z’n nagedachtenis en zijn grafmonument moeten het ontgelden.
Hoogmoed komt voor de val, dat blijkt.
Zonder entourage waren ze nooit zo ver gekomen. Stapel had drieënzeventig coauteurs. Hen, noch de wetenschappelijke bladen waarin hij publiceerde, is kennelijk iets vreemds opgevallen. Allemaal achterlijk zeker. Hij was machtig op de universiteit en een populaire tv-psycholoog. Hij ging op het laatst evidente onzin verkopen - hij werd gek van zijn succes - dat vleeseters egoïstischer zijn dan vegetariërs, terwijl - behalve zij zelf - ieder weldenkend mens weet dat vegetariërs alleen
vinden dat ze socialer zijn.
Lance Armstrong zou nooit ontmaskerd zijn als hij niet verlinkt was. Hij testte nooit positief. Heilig verklaard nadat hij kanker had ‘overwonnen’, zeven keer de tour gewonnen, actief en succesvol in kankerfundraising. De ideale held. Hij is verraden door kroongetuigen die zelf hadden gebruikt en strafvermindering kregen, als Judas’ zilverlingen, voor hun ontrouw. Het is een publiek geheim dat 99.9 % ( kan ook hoger zijn) van de wielrenners gebruikt. Dat weet ik, dat weet jij maar toch is er verontwaardiging alom. Lance ging te ver. Hij had teveel succes, achtte zichzelf onaantastbaar.
Jim Savile haalde 40 miljoen pond op voor goede doelen. Geëerd en geridderd. Tijdens zijn leven was er niemand die hem aan durfde te pakken. Ja, nu ie dood is rollen ze over elkaar heen met beschuldigingen en bewijzen. De slachtoffers hebben er niet veel aan. Na de oorlog heeft iedereen in het verzet gezeten.
Zoals zij verslaafd waren aan succes, zo zijn supporters verslaafd aan iemand om te adoreren.
Ze moeten weer op zoek.
Ze zullen zeker slagen.

Laaglander

 

Geen opmerkingen: