woensdag 14 september 2016

Gouden plak dressuurHet is schokkend geconfronteerd te worden met het leed dat verslaving heet. Wanneer een dealer zijn macht over de verslaafde misbruikt en je ziet hoezeer diens autonomie is verdwenen en de regie geheel bij de antisociale dealer ligt.
Schaapachtig, als schapen naar de slachtbank, willoos en als was in de wrede klauwen van de dealer. Het gehele leven, in al zijn facetten wordt aangepast aan de verslaving. Gezin, sociale contacten, inkomen, gezondheid, alles wordt opgeofferd aan de verslaving.
Dit bleek weer eens toen onze sportverslaafde, of liever gezegd succes- en medailleverslaafde olympiërs zich lieten koeioneren en piepelen door die pratende kut, de dealer in olympische tickets, Maurits Hendriks en zijn trawanten van het IOC.
Want je mag je dan gekwalificeerd hebben voor de finale, als vrucht van jarenlang toegewijd trainen; als je ongehoorzaam bent aan de dealer, als je laat blijken autonoom te zijn en een privéleven te hebben naast je sportcarrière, dan kan je vertrekken. Je moet niet denken dat je zelf een leven hebt. Ook al ben je drieëndertig jaar en al jarenlang topturner, Je mag geen groepstraining missen. Ook niet als je de enige ringturner bent. Je moet niet denken dat je zelf weet hoe je je moet voorbereiden op de finale. Jij dacht misschien dat de trainer/coach er voor de sporter is, maar dat is dus een illusie, dat is juist andersom.
Behalve alle voorronden winnen moet je ook geballoteerd worden door Maurits. Want je hebt een voorbeeldfunctie, tegen wil en dank.
En als je gefaald hebt, als je vierde geworden bent ipv eerste, tweede of derde, of als je uitgevallen bent, moet je meteen naar huis. Met de losersvlucht. Ook als je op eigen kosten in een hotel wil blijven en zo de rest van de spelen wilt meemaken. Niks ervan. De dealer is de baas. Wegwezen jullie. Wel natuurlijk acte de présence geven bij de huldiging van de winnaars in de Raaij. In verplicht driedelig apenpak, bij vijfendertig graden. Je bent dan wel weggestuurd maar je blijft natuurlijk wel, als een lijfeigene, beschikbaar als schaapachtig klap- en juichvee.
En het wonderlijke is; ze doen het. Ze doen wat er gezegd wordt. Verslaafden zijn per definitie afhankelijke schapen. Ze hebben zoveel geïnvesteerd.
Oost Europa heeft de naam, maar in Nederland kunnen we er ook wat van. Hoe hoger je komt in de sport, hoe minder zelfstandig je mag zijn en hoe schofteriger je wordt behandeld..
In 1972, toen de spelen doelwit waren van terreur, mochten de Nederlandse olympiërs zelf beslissen of ze wilden blijven of niet. Zèlf beslissen? Bespottelijk! Die tijd is voorbij.
Maurits Hendriks verdiend een gouden plak voor het onderdeel dressuur. Zoals hij zijn materiaal onder controle heeft, dat doet Edward Gall hem niet na met zijn paard.

Laaglander

Geen opmerkingen: