zaterdag 3 augustus 2013

Focus op gezondheid


Focus is een televisieprogramma waarin arts/journalist Michael Mosley  nieuwe wetenschappelijke inzichten over gezondheidsonderwerpen en ideeën op zichzelf uitprobeert. Daar ben ik de laatste tijd in  toenemende mate in geïnteresseerd omdat ik ouder wordt en er allerlei mensen overlijden die even oud of zelfs jonger zijn dan ik  en ik graag nog heel lang en gezond  leef.
Zo was er op 7 juli een programma over vasten.
Muizen leven veel langer als ze weinig eten. Dat principe werd op verschillende manieren, door verschillende Amerikaanse universiteiten op menselijke proefpersonen toegepast. Een methode is om gewoon weinig calorieën te eten. Dus 2000 voor een man. Daar krijg je een heel gezond bloedbeeld van in de zin van suiker- en cholesterolgehalte, en een bepaalde onderdeel van groeihormoon die een indicatie is voor kans op kanker. Echter zo’n dieet vraagt onmenselijk veel discipline. Een andere methode is om gewoon vier dagen aan een stuk niet te eten. Het effect was heel goed in de zin van verbetering van het bloedbeeld van Michael Mosley, echter het is ook heel zwaar om te doen.  Bovendien hield het gunstige effect niet heel lang aan. De derde methode was om om de dag heel weinig te eten. 500 calorieën voor een vrouw of 600 calorieën voor een man. Dat bleek  effectief voor gunstige laboratoriumuitslagen. Michael Mosley vond het echter wel erg moeilijk vol te houden. Voor zichzelf bedacht hij de variatie van twee dagen per week weinig te eten. Dat bleek voor hem, ook op de langere termijn, een voordelige uitwerking op zijn bloedwaardes en zijn lichaamsgewicht te hebben.
 Hij heeft er toen gelijk maar een dieetboek over geschreven want een nieuwe dieetrage is altijd kassa.  
De laatste Focus ging over lichaamsbeweging. Het blijkt dat mensen heel verschillend reageren op lichaamsbeweging in de zin van effect op gezondheid en fitheid. Dat effect blijkt goed te voorspellen door middel van genetische bloedtests.
 De overalconclusie was dat je eigenlijk veel moet bewegen maar dat hoeft helemaal niet intensief te zijn. Gewoon in huis keutelen is al goed. Als  je maar niet te lang achter elkaar zit. Langer dan een uur zitten is eigenlijk uit den boze. Verder bleek dat drie keer per week drie maal twintig seconden maximaal inspannen een gunstig effect heeft met name op de suikerstofwisseling. Gesuggereerd werd dat dat een training is die je in je pak kan doen omdat het maar zo kort is. Dat is natuurlijk niet zo. Als je, zelfs als fitte atleet drie keer twintig seconden ’tot het gaatje’ gaat, ben je zeiknat van het zweet. Dag pak. En je moet vóór zo’n test natuurlijk minstens tien minuten een warming up doen en na afloop een cooling down, en je moet na de twintig seconden ‘volle bak’ zeker een minuut op adem komen dus het kost je in elk geval een half uur bij elkaar.
Bovendien is het voor onfitte, dikke mensen levensgevaarlijk om twintig seconden maximaal in te spannen. Dat levert gegarandeerd hartstilstanden op. Don’t try this at home!Toch vond ik het wel een interessante uitzending. Van dat schadelijke zitten had ik al iets  gelezen in m’n hardloopblad.
De volgende Focus gaat over ‘ er jong uitzien’. Zondag 4 augustus, Nederland 2, 19:20 uur. Ik kan niet wachten.

Laaglander


Geen opmerkingen: