zaterdag 16 maart 2013

Een opduwertjeEen aantal jaren geleden ontvingen we een uitnodiging om de laatste verjaardag vaan een oom van mij mee te vieren. Het ging snel bergafwaarts met hem. Maar hij wilde zijn laatste verjaardag groots vieren. Dus togen we naar het schip de Hertog waar we van hartelijk verwelkomd werden. Mijn hele familie was daar ook. Het bestond nog uit mijn broer en zus. We voeren niet ver want het ging erg slecht met hem. Hij wilde perse een barbecue houden.  Dus stond er een ambulance aan wal voor het geval dat. Dus werd het rondjes varen en mijn fototoestel was niet voor niets meegenomen. Ook dit kleine scheepje werd gekiekt. Ik toog naar onze boot- en hondengoeroe met de vraag wat dit voor hemelsnaam voor schip is en waar diende hij voor? Dat het geen speelgoed was zagen we al. Ik kreeg een uitgebreid antwoord van hem.

Deze opduwertjes werden gebruikt om een schip zonder motor vooruit te duwen. Ze werden achter een groter schip, tot zo’n 30 m gebonden, en duwde n dan met een kleine motor het grote schip op. Deze motoren waren meestal zo tussen de 10 en de 20 pk. Ze werden gebruikt in de tijd dat er nog veel zeilvaart was, en dan geen ingebouwde motor. Dit scheepje was dus eigenlijk de machinekamer van het grote schip, samen met de schroef. De opduwer werd strak achter het grote schip gebonden, en dan werd over het algemeen gewoon op het grote schip gestuurd.

Met dank aan Hans.


1 opmerking:

Ingrid Klein zei

Beste Els,

Ik heb een vraagje aan u. Een vriend van mijn vriend kwam tijdens een zoektocht deze foto tegen op internet. Toevallig is dit een foto van mijn vriend met zijn bootje waar hij het nog regelmatig over heeft. Nu is mijn vraag aan u of u deze foto toevallig nog in uw bezit heeft in de originele grootte. Ik ben eventueel te bereiken middels emailadres ingridklein1983@gmail.com

Met vriendelijke groet,
Ingrid Klein