zondag 7 september 2014

Verlichting van een piekeraar.


Jaren geleden was de “mode” om de Oosterse wijsheden te bestuderen. Het was zo anders dan de Westerse en dus beter dachten we toen. Ik verzamelde allerlei kleine boekjes met deze wijsheden. Ik was toen absoluut geen theoreticus en nu na al die tijd ben ik het een beetje. Verhaaltjes voor het slapen gaan kan ik behappen. Dit verhaaltje komt uit een boekje geschreven in 1977 door Camden Benares. Het boekje heet “ZEN zonder meester”. Zo af en toe pak ik dit boekje en lees een of meer verhaaltjes.

Verlichting van een piekeraar.

Een ernstige jongeman kon de conflictsituaties van de “moderne” maatschappij niet aan. In zijn pogingen om alle wanklanken die hem verontrustten te doen verdwijnen, wende hij tot vele mensen. Maar hij bleef piekeren.
Op een avond zat hij in een coffeeshop, waar hij een Zen-dienaar ontmoette, die tegen hem zei: “op het adres dat ik voor je op dit papiertje heb geschreven staat een vervallen herenhuis. Ga daarheen. Spreek niet tegen de bewoners: je moet blijven zwijgen tot morgenavond, tot de maan opkomt. Ga naar de grote kamer rechts van de hal, neem plaats op de puinhoop in de noordoostelijke hoek, ga in lotushouding zitten met het gezicht naar de muur en mediteer.” Hij volgde de aanwijzingen van de Zen-dienaar op. Zijn meditatie werd voortdurend door zorgen onderbroken. Hij vroeg zich af of de rest van het sanitair van de bovenverdieping ook naar beneden zou komen om zich te voegen bij de leidingen en andere afval die hij noodgedwongen als zitplaats had gekozen. Hij vroeg zich bezorgd af hoe hij kon weten wanneer de maan de volgende avond zou opkomen. Hij piekerde over wat de mensen die door de kamer liepen, wel van hem zouden denken.
Zijn zorg en meditatie werden onderbroken toen-als werd zijn vertrouwen op de proef gesteld-een hoeveelheid uitwerpselen vanaf de bovenverdieping op zijn hoofd terecht kwam.
Op dat moment kwamen twee mensen de kamer binnen. De eerste vroeg aan de tweede: “Wie is die man daar?”
En de tweede antwoordde:” Sommigen menen dat hij een heilige is. Anderen beweren dat hij een schijthuis is.”
Toen de man dit hoorde, was hij verlicht.


Geen opmerkingen: